Skapa ett gratis konto på Löpning.se för att planera din säsong. Registrera dig här!

Bästa löparskorna 2024 - Vilken löparsko ska jag välja?

Artikeln innehåller sponsrade länkar


Bästa löparskorna 2024 för löpning på väg och spår, för den genomsnittsliga löparen, tycker vi är Brooks Ghost 15. Letar du specifikt efter löparskor för halvmaraton och maraton så har vi en helt egen artikel om det här.


Skorna är den absolut viktigaste utrustningen att fundera över när du ska springa, oavsett distans. Fel skor kan ge smärta i knän och andra leder vilket försvårar, eller i värsta fall omöjliggör, träningen. För att klara av träningen är det värt att investera i ett par löparskor med bra dämpning. Detta gäller även vana löpare som vill bli snabbare. Valet av skor är avgörande för att bli snabbare då påfrestningen troligen blir högre ju snabbare du springer.


Utbudet av skor är dock enormt och det kan vara svårt att veta vilka som är de bästa. För att hjälpa dig att hitta rätt har vi valt ut våra favoriter som vi tycker är de bästa löparskorna 2024.


Bästa löparskorna 2024


Nike Air Zoom Pegasus 40


Nike Air Zoom Pegasus 40


Denna sko passar löpare på så gott som alla nivåer, allt från elitlöparen som vill ha en bra mängdsko till motionären som springer ett par gånger i veckan. Zoom Air ger lite extra studs i steget. Skon har en ventilerande ovandel och snörningen ger foten ett bra stöd. Tack vare den ventilerade ovandelen så känns varje steg svalare och bekvämare än vad de hade gjort med andra skor.


Köp Nike Air Zoom Pegasus 40 härKöp Nike Air Zoom Pegasus 40 här


Asics Gel-Kayano 29


Ända sedan 1993 har Asics släppt skor i serien Gel-Kayano, och det finns goda skäl till varför just denna serie av skor är så pass populär som den är. Skona passar både löpare som springer med ett helt neutralt steg, till dig som kanske överpronerar lite. Mellansulan är nu tillverkad av FF BLAST™ PLUS som ger ett extra skön dämpning, men framför allt ett mer energiåtergivande frånskjut när du springer.

Köp Asics Gel-Kayano 29 härKöp Asics Gel-Kayano 29 här


Saucony Triumph 20 - Perfekt för långpass!


Saucony Triumph 20 är en fantastisk sko att springa din första halv- eller helmara. Med en rejäl dämpning i sulan minskar du risken för överbelastning och skador när du successivt ökar din löpmängd. Det är en maxdämpad sko som hjälper dig att tackla nya distanser på asfalt såväl som andra underlag. Sulan har PWRRUN + och skumplast i mellansulan vilket ger en kontinuerlig dämpning genom hela passet. FORMFIT systemet håller sig skon på plats både runt hälen och resten av foten. Ovandelen är lätt elastiskt vilket gör att skon enkelt kan forma sig efter olika former på framfoten. Resultatet är en löparsko som är stabil och förvånansvärt mjuk och bekväm.


Köp Saucony Triumph 20 dam här
Köp Saucony Triumph 20 herr härKöp Saucony Triumph 20 dam här
Köp Saucony Triumph 20 herr härLöparskor med bra dämpning


Asics Glideride 3


Glideride 3 är ytterligare en riktigt bra modell som kommer från Asics. Den är mjuk och väldämpad, vilket gör att den passar riktigt bra på längre pass. Som alltid med Asics så är det en sko som håller väldigt länge. Det är en utmärkt sko för långsamma långpass eller vanliga distanspass.

Köp Asics Glideride 3 härKöp Asics Glideride 3 här


Nike Invincible Run 2 


Nike Invincible Run 2 är en sko som har riktigt bra dämpning. Däremot är den lite väl tung för att springa snabbt i. Har du ett tungt steg, väger lite mycket eller behöver en väldämpad sko medan du kommer tillbaka från en skadeperiod så är detta en bra sko. Vill du springa snabbt så skulle jag välja en annan. Skon är bra för lätta och lugna pass.

Köp Nike Invincible Run 2 härKöp Nike Invincible Run 2 här


Hoka Mach 5


Hoka Mach 5 är en bra sko för landsvägslöpning och elljusspår. Skon har blivit lättare mot den föregående modellen Mach 4. Tåboxen har blivit lite större än vad den var tidigare vilket gör det bekvämare att springa långt i. Bra dämpad och en utmärkt sko för dig som tycker om att springa långt.

Köp Hoka Mach 5 härKöp Hoka Mach 5 här


Asics Gel-Cumulus 24


Gel-Cumulus är en ganska tung sko, men det beror på den tjocka sulan för att erbjuda en riktigt bra dämpning med sin gel i hälen. Den är mjuk även under framsulan som man dämpat med sin FF Foam. Kvalitén på skon är riktigt bra, det är en sko som kommer hålla länge.


Köp Asics Gel-Cumulus 24 härKöp Asics Gel-Cumulus 24 här

Snabba löparskor


Nike Air Zoom Alphafly NEXT% 2


Nike Air Zoom Alphafly NEXT% 2 är en revolutionerande sko som kommer att förändra sättet du ser på tävlingsskor. Med dessa snabba skor kan du nå dina personliga rekord utan att riskera skador. Detta tack vare ett tjockt, lätt stödsystem som kombinerar en väldigt bekväm känsla under dina träningspass med snabbhet. Njut av den bästa energiåtergivningen hos alla tävlingsskor på marknaden, när du jagar dina personliga rekord och lämnar konkurrenterna bakom dig.

Detta är i vår mening den absolut bästa tävlingsskon på marknaden.

Köp Nike Alphafly Next% 2 här

Nike ZoomX Vaporfly Next% 2


Nike ZoomX Vaporfly NEXT% 2 bygger vidare på deras förra Vaporfly modell, och är älskad av tävlingslöpare över hela världen. Nya modellen kommer med en omarbetad övre som syftar till att förbättra komfort och andningsförmåga. Från distanser på 10 km till en marathon är denna skon riktigt bra, den behåller sin responsiva dämpning och grymma stödet från tidigare modellen för att hjälpa dig att nå ditt personliga bästa. Om du har förra versionen, borde du uppgradera? Kanske inte, men om du tycker om känslan av fart rekommenderar jag ändå en uppgradering.

FAQ - Vanliga frågor om löparskor


Löparskor spelar en avgörande roll för din löpupplevelse. De kan förbättra din prestation, minska risken för skador och höja din komfort under löpturen. Men hur väljer man rätt skor? Här följer några riktlinjer för att hitta de bästa löparskorna för dina behov.


Vilka löparskor passar mig?


För att välja rätt löparskor bör du överväga följande faktorer:

  1. Löpstil: Observera hur du landar med foten när du springer. Om du landar på utsidan av foten (supination) kan du behöva skor med mer dämpning. Om du landar på insidan (överpronation) kan stabilitetsskor vara lämpliga.
  2. Fotens form: Vissa skor passar bättre för breda fötter, medan andra passar för smala. Om du har platta fötter eller högt fotvalv kan vissa skor ge bättre stöd.
  3. Träningsmängd och -miljö: Om du springer långa distanser eller på tuff terräng kan du behöva mer slitstarka och skyddande skor. Om du springer på asfalt kan skor med bra stötdämpning vara viktiga.


Hur stora ska löparskor vara och hur ska de sitta på foten?


Löparskor ska ge tillräckligt med utrymme för dina fötter att svälla, vilket de naturligt gör under löpning. Ett allmänt råd är att det ska finnas cirka två centimeter mellan dina tår och framkanten av skon.

Skon bör passa bekvämt över hela foten - inte för tätt, men heller inte så lös att foten rör sig inuti skon. Hälen bör sitta fast och inte glida upp och ner när du springer för att undvika skav.


Hur länge håller ett par löparskor?


Livslängden på ett par löparskor varierar beroende på kvalitet, löpstil, vikt och terräng. Generellt sett bör löparskor hålla i cirka 600-800 kilometer av löpning. Men det kan vara bra att inspektera skorna regelbundet.

Om sulans dämpning känns platt, om det finns synlig slitage på sulan, eller om skorna känns obekväma, kan det vara dags att byta.


Hur ofta ska man byta löparskor?


Hur ofta du behöver byta löparskor beror på hur ofta och hur långt du springer. Om du springer 5 km om dagen, fem dagar i veckan, kommer dina skor troligen att hålla i ungefär 6-8 månader. Men som nämnts tidigare, bör du hålla koll på skornas skick och byta dem om du märker avsevärt slitage.


Det bästa paret löparskor är de som känns mest bekväma för just dig. Lyssna på din kropp och välj skor som stöder dina fötter och din löpstil.


Jag är en hängiven löpare som gillar att springa långt. Maraton är min favoritdistans och jag tränar nu inför Fujisan Maraton utanför Tokyo i Japan.
Grundare av Löpning.se. Sprungit i ca 10 år, gått från total novis till bra motionär med 10km pers på 34:23.