Skapa ett gratis konto på Löpning.se för att planera din säsong. Registrera dig här!

Bästa löpvagnarna 2024 - Vilken är den bästa joggingvagnen?

Artikeln innehåller sponsrade länkar.

Med ett krävande jobb och ett hektiskt personligt liv kan det vara svårt att hitta tid för löpningen. Lägg till en bebis i mixen och all ledig tid du hade tidigare försvinner helt. Som tur är tillåter den senaste typen av löpvagnar att du kan bibehålla din kondition utan att behöva skaffa barnvakt. Det finns löpvagnar med olika egenskaper, de löpvagnar som finns med här har klarat en 6 månaders bebis upp till 5-åriga barn. Alla vagnar i testet har egenskaper som gör att du kommer klara av distansen galant, och det oavsett väder!Börja vänj barnet tidigt

Experter rekommenderar att du inte sätter ditt barn i en löpvagn förrän det är nästan ett år gammalt - eftersom barnet behöver ha styrka nog för att kunna hålla upp sitt huvud. Detta finns det dock lösningar på. Du kan t.ex. i många fall välja utrustning som gör att ni kan omvandla från en standardvagn till en modell anpassad för bebisar. Vissa modeller, som Thule Chariot Cross, är som en mjuk ficka som ger din bebis skyddande omslutning. I andra modeller kan du t.ex. använda bilbarnstolen som extra trygghet.

En nyckel är stora hjul

Innan du börja använda vagnen bör du se till att den har stora hjul. Många vagnar har alldeles för små hjul för att det ska vara bekvämt att använda som joggingvagn. Skillnaden på små och stora hjul är att de större hjulen inte är lika känsliga mot ojämna underlag, som t.ex. ett hål i trottoaren. Modeller som klassar sig själva som joggingvagnar har i regel redan stora hjul i sitt standardutförande.

Ett litet tips: Lås framhjulen

När du går med vagnen är det inga problem om framhjulen svänger lite. Om du däremot har lite fart när du springer så kan en sten göra att hjulen svänger och vagnen följer med åt något oförutsett håll. Detta är en otroligt otäck känsla så vi rekommenderar verkligen att du låser framhjulen. Det går bra att svänga även med låsta framhjul genom att trycka ner handtaget lite så framhjulen lättar från marken under svängen. Kan kännas märkligt i början men med lite övning kommer det kännas hur naturligt som helst.

Springer båda föräldrarna?

De bästa vagnarna växer med ditt barn och din familj. Om båda föräldrarna planerar att använda vagnen, leta efter en löparvagn med justerbart handtag. Många modeller klickar in i minst tre positioner, så kortare löpare kan springa lika bekvämt som längre. Dina axlar och armar kommer tacka dig i slutet av en längre löprunda.

Växer vagnen med barnet?
Vissa modeller, som Thule Chariot, låter dig justera fjädringen. Så när ditt barn växer kan du justera fjädringen för att göra den bekväm åt er passagerare. Är det absolut nödvändigt? Nej, men du kommer troligen slippa höra barnet klaga över att det skakar för mycket. Vill du ha avbrottsfria löprundor är det en investering värd att göra.

En broms kan vara bra!

En handbroms kan vara ett bra tillägg till en löpvagn om du bor i ett kuperat område. Bromsen gör det bekvämare att springa nerför en backe, istället för att behöva luta dig bakåt för att hålla löpvagnen under kontroll. Det är en skön säkerhet att ha också om något oförutsett skulle inträffa och du behöver stanna snabbt.

En jobbig dag? Låt löpningen bli en rolig lek

När ditt barn blir ett par år gammal kan det vara en rolig lek att låta barnet bestämma när ni ska svänga höger eller vänster. Det kommer göra att barnet känner sig delaktig i ditt träningspass, och du kommer troligen få springa på vägar du tidigare inte hade ens tänkt en tanke på. En jobbig dag förvandlas istället från att vara just jobbig, till att bli en riktigt rolig runda!

Bästa joggingvagnen för pass året runt


Thule Chariot Cross 2

  • Fördelar: Barnet sitter nära marken så vagnen rullar smidigt
  • Nackdelar: Svår att få in i mindre bilar

Vikt: 14,5 kg

Detta är en riktig lyxmodell, som du kan springa med året runt. Det är en personlig favorit eftersom den också går omvandla till en cykelvagn. Du kan t.o.m. använda dem som släde när du åker skidor. Vagnen är större än många konkurrenter, men det passar bra när barnet växer. Vi har sett barn så stora som 7 år gamla åka i denna vagnen utan att klaga. Kort och gott, en perfekt vagn för dig som vill springa ute året runt! O.B.S. den finns också som tvillingmodell, så du kan ha två barn i samtidigt!

Pris: Ca 11 900 kr (Jan 2024)

Köp Thule Chariot Cross 2 här

Bästa löparvagnen för snabba pass


Thule Urban Glide 2

  • Fördelar: Rullar extremt lätt över ojämnheter och dessutom snabbt
  • Nackdelar: Bromsen är en aning svag

Vikt: 14,8 kg


Trots att Urban Glide 2 väger lite mer än Chariot Cross så är det en snabbare vagn. Det större framhjulet gör att det går smidigare framåt även om det är lite ojämnt underlag. Förvaringsutrymmet under vagnen är dessutom riktigt väl tilltaget så du kan stanna till och plocka upp t.ex. ett mindre paket eller överraska familjen med frallor efter löprundan. Detta är en vagn som kommer tilltala dig som vill springa lite snabbare och kanske är tävlingslöpare. Du har här en vagn som gör mindre motstånd än de flesta andra. Det du bör vara uppmärksam på är att bromsarna är lite svaga, men det är ingenting som påverkar så länge du springer på relativt flacka sträckor. En perfekt vagn för snabba föräldrar!

Pris: Ca 7 000 kr (Jan 2024) - Prissänkt ~1 000 kr senaste året!

Köp Thule Urban Glide 2 här

Där har du ett par utmärkta exemplar av joggingvagnar för er som föräldrar. En som passar den mer generella familjen som kanske springer för att må bra och ha roligt, medan den andra även passar till de som vill springa ganska fort! Hoppas artikeln var till hjälp och tveka inte att höra av dig om du finner några felaktigheter.


Har sprungit sedan barnsben, men aldrig på någon hög prestationsnivå. Är en glad motionär med 2 barn.