Skapa ett gratis konto på Löpning.se för att planera din säsong. Registrera dig här!

Energi gel och sportnutrition

Energi gel och sportnutrition

När det gäller långdistanslöpning är rätt näring och vätskebalans avgörande för prestation och återhämtning. Energi gel och sportdrycker är två populära verktyg som atleter använder för att hålla energinivåerna uppe under långpass. Men när och hur ska de användas?
När ska man ta energi gel?


Generellt sett bör du ta en energi gel var 20:e till 30:e minut under ett långpass, men det kan variera beroende på storleken på din gel, din kropp, din kondition och passets intensitet. Att ta en gel strax före start kan också vara till hjälp för att hålla blodsockernivån uppe vid loppstart.

Räkna gärna på hur du får i dig minst 60g kolhydrater per timme för att avgöra hur många gels du behöver och dela upp de på den planerade durationen av ditt pass.

Vilken gel är bäst för löpning?


Det finns många olika märken av energi gel på marknaden, och vilken som är bäst för dig beror på dina personliga preferenser och hur din kropp reagerar. Populära märken inkluderar Vitargo, Maurten och Enervit. Det kan vara värt att testa olika märken under träning för att se vad som fungerar bäst för dig.


Hur mycket energi i en gel?


En energi gel innehåller i genomsnitt 100-110 kalorier, huvudsakligen i form av kolhydrater. Dessa snabba energikällor är utformade för att ge en omedelbar energiboost under fysisk aktivitet. Det beror dock helt på hur stor din gel är, det bästa är att du läser på förpackningen.


Vad bör man äta under långpass?


Under långpass kan det vara svårt att äta fast föda, och därför är energi gels och sportdrycker praktiska.

Även energibars kan vara bra, förutsatt att de är lätta att tugga och svälja. För vissa atleter kan naturliga snacks som bananer eller russin också fungera bra.

Vad innehåller en energi gel?


Energi gels innehåller huvudsakligen snabba kolhydrater, som maltodextrin eller fruktos, för snabb energi. De kan också innehålla elektrolyter för att ersätta de som förloras genom svett, och ibland aminosyror eller koffein för extra prestanda.

Vart kan man köpa energigel?


Energi gels kan köpas i sportbutiker, hälsokostaffärer och online. Det finns även vissa vanliga matvarubutiker som säljer dem.


Vad är det för skillnad mellan sportdryck och energi gel?


Sportdrycker och energi gels har liknande syften – att ge snabb energi och återställa elektrolyter – men i olika format. Sportdrycker ger också hydrering, vilket gels inte gör, så om du använder gels bör du se till att också dricka tillräckligt med vatten.

Hur många gel under ett marathon?


Under ett marathon kan du tänkas ta en gel var 20-30:e minut, vilket innebär att du kommer behöva omkring 8-12 gels beroende på hur snabb du är.

Hur många gels under ett Vasalopp?


Under ett Vasalopp, som är mycket längre än ett marathon, kan du behöva ännu fler gels. Beroende på din hastighet och energibehov kan du tänkas behöva en gel var 20-30:e minut, vilket kan innebära upp till 20-25 gels för hela loppet. Tänk dock på att du som skidåkare troligen kan äta mer fast föda än som löpande, med anledning av att magen inte studsar på samma sätt som under löpningen.

Varje individ är unik, och det som fungerar för en person kanske inte fungerar för en annan. Testa olika strategier under träning för att se vad som fungerar bäst för dig.

Vi kan rekommendera att du lyssnar på en podcast vid namn Prestera Mera.


Har sprungit sedan barnsben, men aldrig på någon hög prestationsnivå. Är en glad motionär med 2 barn.