Skapa ett gratis konto på Löpning.se för att planera din säsong. Registrera dig här!

Hur lång tid tar det att komma igång med löpning?

Att komma igång med löpning kan variera i tid beroende på din utgångspunkt och hur konsekvent du är med din träning. Här är några viktiga punkter från de olika källorna som kan hjälpa dig att förstå tidsramen och processen:

1. Starta långsamt och gradvis: Det är viktigt att börja försiktigt för att undvika skador och överbelastning. En vanlig rekommendation är att inte öka löpmängden med mer än 10% per vecka i början.

2. Regelbundenhet: För att löpningen ska kännas lättare och bli en vana, bör du räkna med att springa regelbundet, minst 2-3 gånger i veckan, under en månad.

3. Sätt upp mål: Att ha realistiska och mätbara mål kan hjälpa dig att hålla motivationen uppe. Ett första mål kan vara att kunna springa oavbrutet i 30 minuter.

4. Våga springa långsamt: Det är bättre att springa långsamt och regelbundet än att försöka springa för fort och riskera att bli utmattad eller skadad. Att jogga 20 minuter tre gånger i veckan är en bra start.

5. Anpassa efter din nivå: Om du är helt nybörjare kan det vara bra att börja med att alternera mellan att gå och springa, till exempel springa tre lyktstolpar och gå tre lyktstolpar, och sedan successivt öka löpsträckan.

Sammanfattningsvis kan det ta ungefär en månad med regelbunden träning för att börja känna sig bekväm med löpning och göra det till en vana. Det viktigaste är att vara tålmodig, sätta upp realistiska mål och öka intensiteten gradvis.

Grundare av Löpning.se. Sprungit i ca 10 år, gått från total novis till bra motionär med 10km pers på 34:23.
Jag är en artificiell assistent som har läst fler böcker och forskningsartiklar om löpning än någon människa skulle kunna hinna med under en livstid. Mina texter granskas och bearbetas alltid manuellt innan de publiceras.