Skapa ett gratis konto på Löpning.se för att planera din säsong. Registrera dig här!

Knäskydd för löpare - Bästa knäskydden 2024

Artikeln innehåller sponsrade länkar från Sportsrehab

Ett knäskydd vid löpning kan begränsa eller helt eliminera smärtan man annars känner.Knäskyddet hjälper dig som motionär eller elitidrottare att återfå din rörlighet efter en skada eller vid sjukdom. Knät är en de viktigaste och mest avancerade kroppsdelarna, och en knäskada påverkar både träningen och vardagslivet.


Ett knäskydd kan användas både till vardags och under träning för att ge ett bekvämt stöd eller påskynda rehabilitering och därmed öka förutsättningarna för god hälsa.
Bauerfeind - ledande expertis för att behandla knäleder
Det tyska varumärket Bauerfeind är en av världens ledande experter på att ta fram hjälpmedel för att behandla problem med knän och knäleder. I över hundra år har de tillverkat skydd baserat på forskning om idrottsrelaterade skador som de själva har bedrivit. Med deras medicintekniska produkter hjälper de människor att återfå sin rörlighet.

Det är ett familjeföretag som med moderna lösningar vill möjliggöra ett aktivt liv utan besvär för idrottare på alla nivåer. Samtliga produkter från Bauerfeind är tillverkade i Tyskland och håller mycket hög kvalitet. Varumärket erbjuder en rad olika produkter inom ortopediområdet. De är kända för deras högkvalitativa ortoser, vilket är utvändiga stöd för kroppens leder och ortopediska inlägg.

Elitidrottare från hela världen använder sig av produkter från Bauerfeind. De används vid rehabilitering såväl som stora mästerskap som OS. I början var de enbart de tyska idrottarna som erbjöds produkter och ortopediska tjänster från Bauerfeind, men sedan 2010 får alla som deltar i de olympiska spelen ta del av de tyska produkterna. Under OS i Rio de Janeiro 2016 levererade Bauerfeind till alla idrottare som deltog, oavsett nation. Deras produkter är i världsklass och finns även att köpa för motionärer.

Bästa knäskydden för löpning

Ett knäskydd hjälpa dig påskynda rehabilitering och snabbt komma igång med löpningen igen. Knäskydd kan även användas av personer som lider av artros, instabila knäleder eller annan åkomma.

Vad avgör att ett knäskydd är bra vid artros i knät?


Det är nästan omöjligt att svara på vilket knästöd är bäst i test för artros. Vad man kan säga är att ett knäskydd för artros i knät bör ha följande egenskaper:

 1. Stöd och stabilitet: Knäskyddet bör ge tillräckligt stöd och stabilitet för att avlasta det drabbade knät och minska smärta och inflammation.
 2. Komfort: Knäskyddet bör vara bekvämt att bära och inte orsaka irritation eller obehag.
 3. Anpassningsbarhet: Knäskyddet bör vara justerbart så att det kan anpassas till individen och ge rätt passform för optimal effekt.
 4. Mjukhet: Knäskyddet bör vara tillverkat av mjuka material som minskar trycket på det drabbade området och ger lämpligt stöd.
 5. Andningsförmåga: Knäskyddet bör vara tillverkat av andningsbara material som möjliggör luftcirkulation och minskar risken för överhettning och svettning.
 6. Hög kvalitet: Knäskyddet bör vara tillverkat av högkvalitativa material som är hållbara och kan användas under en längre tid.


Knäskydd för maximalt skydd: Bauerfeind SofTec Genu

Bauerfeind SofTec GenuBauerfeind SofTec Genu ( köp här ) är ett avancerat knäskydd som passar dig med:

 • Meniskskada
 • Svår gonartros
 • Ledbandsskada
 • Reumatoid artros
 • Behandling efter knäoperation
 • Långvarig rehab vid idrottsskada
 • Främre eller bakre korsbandsskada

Pris: 8 799 kr

Pris uppdaterat 9:e jan 2024

Den här högteknologiska produkten kallas även för knäskyddens Rolls Royce tack vare dess avancerade teknik som stabiliserar ditt knä. Med SofTec Genu skyddas ditt knä från överansträngning och du hår en känsla av av stabilitet utan att rörelseförmågan begränsas. Det här är det bästa skyddet för svårare idrottsskador som kräver lång rehab.

Studier visar att SofTec Genu skyddar ledbanden tack vare det innovativa fyrpunktssystemet. Skyddet består av en stickad icke elastiska del med ledskenor och kardborreband. De stickade partierna av skyddet ligger direkt mot huden och tack vare det högteknologiska materialet kan huden andas.

Stabiliteten kan ställas i olika grader vilket gör att knäskyddet kan anpassas efter individens behov. Skyddet kan även anpassas efter knäts rotationsaxel tack vare pelotten (en sorts ring) som sitter över knäskålen. Den ger stöd åt knäts naturliga rörelser samtidigt som den motverkar smärta. Det gör SofTec Genu till ett bra skydd även vid tvära vändningar. Pelotten hjälper dig även att placera knästödet korrekt på benet.

Skyddet finns tillgängligt i två färger; svart och titan. Båda varianterna har blå detaljer över knädelen.

Den här videon visar beskriver fördelarna med SofTec Genu samt visar hur skyddet används på bästa sätt.Knäskydd för mycket skydd: Bauerfeind GenuTrain S Pro


Bauerfeind GenuTrain S Pro ( köp här ) är ett högteknologiskt knäskydd som passar dig med:

 • Meniskskador
 • Korsbandsskador
 • Sidoinstabilitetsbesvär
 • Yttre och inre ledbandsskador
 • Svårare instabilitet i knä och knäskål

Pris: 3 699 kr (REA för 3 099 kr när detta skrivs!)

Pris uppdaterat 9:e jan 2024

Det här avancerade stödet går att låsa i olika grader för att förhindra att du böjer knät framåt. Det är en så kallad aktivortos som med hjälp av inbyggda och ställbara ledskenor gör att du kan reglera rörligheten för ditt knäs flexion samt extension. Det gör att knät skyddas från ofrivilliga rörelser som kan leda till nya skador och smärta.

Flexion och extension är anatomiskt begrepp för huvudrörelserna i knäleden. Flexion är en böjande rörelse som minskar vinkeln och får knät att dra ihop sig. Extension är rörelsen när vinkeln ökar och knät sträcks ut. Med GenuTrain S Pro kan du låsa skyddet i 30, 60 eller 90 graders flexion och i 20 graders extension.

Tack vara de stabila och icke-elastiska banden runt låret och underbenet håller sig ledskenorna på plats. Resultatet är ett mycket stabilt knäskydd som ger mycket skydd. Även det här skyddet har en elastisk ringformad pelott över knäskålen som möjliggör naturliga rörelser samtidigt som den motverkar smärta. Pelotten gör det även lättare att placera knäskyddet på rätt plats.

GenuTrain S Pro är ett mycket bra skydd som ger stabilitet och skyddar knä från förslitningar vilket möjliggör och påskyndar rehabilitering. Skyddet finns tillgängligt i tre färger; svart, natur och titan.

Den här videon visar beskriver hur SofTec Genu kan begränsa rörligheten i knät och visar hur skyddet används på bästa sätt.


Köp GenuTrain S Pro här.

Knäskydd för Medel skydd: Bauerfeind GenuTrain P3


Bauerfeind GenuTrain P3 ( köp här ) är ett långt knäskydd som passar dig med:

 • PFSS
 • Löparknä
 • Knäartros
 • Hopparknä
 • Meniskskador
 • Patellaluxation
 • Efter operation av knät
 • Instabilitet i knät, exempelvis rörlig knäskål som kan gå ur led

Pris: 2 199 kr

Pris uppdaterat 9:e jan 2024

Den här bästsäljande modellen är det längsta knäskyddet från Bauerfeind vilket ger en ökad stabilitet. Det här skyddet är särskilt lämpligt för dig som har ett instabilt knä eller en knäskål som glider ur led. Stödet lämpar sig även för personer med löparknä eller hopparknä. Du kan använda GenuTrain P3 för rehabilitering samt under löpträning beroende på hur pass allvarligt ditt knäproblem är.

Det är ett mjukt och följsamt knäskydd som är tillverkat helt av mikrofiber. Materialet är fuktavvisande och låter huden andas. Området runt knävecket är stickat på ett sätt som motverkar skavsår och veck. Det gör att det här skyddet passar bra att använda för löpning. Det finns i tre olika färger; svart, natur och titan. Skyddet kan tvättas i tvättmaskin i 40 grader, men tål inte torktumling eller sköljmedel.

Skyddet kommer i sex olika storlekar och därför är det viktigt att du mäter omkretsen av ditt ben för att få rätt storlek på skyddet. Du bör även vara uppmärksam på om du behöver ett skydd för höger eller vänster knä.

Skyddet skapar en växelkompressions som motverkar svullnader och lindrar smärta. En speciell söm på utsidan av skyddet förhindrar att tryck uppstår mot knävecket. Det fungerar med andra ord som ett stödjande bandage för knät och ger en ökad stabilitet.

GenuTrain P3 är ett stödjande knäskydd för knäskålen. Det hjälper till att centrera knäskålen och förhindrar därmed för stora rörelser i sidled. Skyddet är utrustat med en specialutformad pelott samt ett reglerband som gör det möjligt att justera knäskålen i den position som känns behagligast. Det finns en extra förstärkning som löper längs med pelotten vars uppgift är att förhindra att knät hoppar ur led.Den här videon förklarar hur du sätter på och tar av GenuTrain P3.


Köp GenuTrain P3 här.

Knäskydd för enklare stabilisering: Bauerfeind Sports Knee Support


Bauerfeind Sports Knee Support (köp här) är ett enklare knäskydd som passar löpare som fortfarande kan springa, men som har problem med följande:

 • Löparknä
 • Hopparknä
 • Smärta i knät
 • Instabilitet i knät
 • Överanstränging av knät


Pris: 1 020 kr

Pris uppdaterat 9:e jan 2024

Den här modellen påminner om en del om GenuTrain P3, men den är något smidigare och lättare. Det här knäskyddet är särskilt lämpligt för dig som fortfarande kan löpträna, men som har ett instabilt knä. Skyddet motverkar överansträngning och kan även användas i förebyggande syfte.

Precis som i GenuTrain-serien har även den här modellen byggd pelott runt knäskålen som ger stabilitet. Ringen följer knäts rörelser vilket gör att trycket fördelas jämt runt knät. Det kontrollerade rörelsemönstret och kompressionen minskar skaderisken. Det ger även en behaglig och masserande verkan på ledband, muskler och hälsenan.

Skyddet ger maximal stabilitet under träning. Det är mjukt och följsamt och sitter som en andra hud. Den högelastiska 3D-stickning i elastiskt tyg reglerar kompressionen genom särskilda ventilationszoner. Den särskilda utformningen ökar cirkulationen vilket i sin tur tillför syre till blodet vilket hämmar inflammationer. Med inbyggda tryckpunkter blir inte musklerna lika lätt överansträngda vid hård träning vilket i sin tur gör att återhämtningen sker snabbare.

Materialet är fuktavvisande vilket gör att området som täcks av stödet kyls ned under träning. De olika stickningzonerna ger rörelsefrihet och stöd i den fysiska aktiviteten. Det är ett tunt och luftigt material som även är mycket slitstark och enkelt att rengöra. Skyddet finns i tre olika färger; svart, rosa och blått. Du kan välja mellan sex olika storlekar från XS till XXL.

I den här videon kan du ser hur Bauerfeind Sports Knee Support fungerar och hur skyddet ska användas.


Köp Sports Knee Support här.

För schlatter: Bauerfeind GenuPoint Schlatterband


Bauerfeind GenuPoint Schlatterband (köp här) är ett litet, men effektivt skydd som passar dig med:

 • Hopparknä
 • Schlatterskada
 • Överansträngning
 • Smärtor över eller under knäskålen


Pris: 629 kr

Pris uppdaterat 9:e jan 2024

GenuPoint är varumärkets mest sålda schlatterband. Det är speciellt anpassat för att behandla och förebygga schlatterknä. Trots dess ringa storlek är det ett mycket effektivt knäskydd som minskar smärtan i knäskålens sena.

Skyddet avlastar knät och ger därför effektiv smärtlindring vid en rad olika knäbesvär. Även ungdomar som har problem med schlatter kan använda det här skyddet. Skyddet är anatomiskt utformat och ger ett behagligt stöd till knäskålen.

Skyddet har gel i fyra olika tryckpunkter vilket lindrar smärtan i främre delen av knät. Tryckpunkterna har även en masserande effekt när du rör på dig vilket gör att du med fördel kan använda skyddet vid fysisk aktivitet. Tryckpunkterna som sitter mitt på knäskålen minskar belastningen medan de två tryckpunkterna vid sidan förbättrar ledfunktionen och aktiverar musklerna snabbare.

GenuPoint är elastiskt, men bara i en riktning. Det gör att knät hålls stabilt i rörelse. Om du vill ändra passformen gör du det enkelt med kardborrebandet. Du kan även ändra trycket från pelotten så att det blir som du vill ha det. Den innovativa designen gör att du minskar belastningen på knät samtidigt som du knappt märker av någon rörelsebegränsning.

Knäskyddet finns i tre storlekar och passar lika bra på båda benen. Skyddet finns i två färger; titan och svart. Du kan även tvätta det i tvättmaskin i 40 grader, men det bör inte torktumlas eller tvättas med sköljmedel.Köp GenuPoint Schlatterband här.

Summering av knäskydd
Ett knäskydd kan hjälp dig att återfå din rörlighet om du råkat ut för någon knäskada eller sjukdom. Ett välfungerande knä underlättar både vardagen och löpningen. Ett bra knäskydd kan påskynda rehabiliteringen eller ge ett bekvämt stöd till vardags eller när du idrottar.

Tyska Bauerfeind är en av världens ledande experter på att ta fram hjälpmedel för att behandla knäproblem. De erbjuder ett stort utbud av medicintekniska skydd för behandling av olika nivåer av knäproblem och skador. Det är viktigt att välja ett knäskydd som är avsett för just ditt problem.

För maximalt skydd är Bauerfeind SofTec Genu det bästa valet.

Den här typen av knäskydd passar personer som råkat ut för en skada och behöver långvarig rehab för att återbygga stabilitet i knät. Även personer med svår artros kan ha nytta av detta högteknologiska skydd vars avancerade teknik stabiliserar ditt knä.

Bauerfeind GenuTrain S Pro är ett annat knästöd som ger mycket skydd. Även denna modell lämpar sig för personer som råkat ut för skador samt de som har svår instabilitet i knä och knäskål.

Bästsäljaren
Bauerfeind GenuTrain P3 passar till många olika knäproblem och skador, exempelvis löparknä, knäartros och instabilitet i knät. Det är ett långt skydd som ger extra stabilitet för knät. Den här modellen kan användas både för rehabilitering och för att ge stöd under löpningen.

Knäskydd för löpare som fortfarande kan springa
För personer som har mindre allvarliga besvär är Bauerfeind Sports Knee Support ett bra val. Det är ett enklare knäskydd som passar löpare som fortfarande kan springa, men som har problem med överansträngning, instabilitet i knät eller någon form av smärta. Det går även att använda skyddet i förebyggande syfte.

Personer med schlatterskada bör i första hand använda Bauerfeind GenuPoint Schlatterband.

Kort och gott


Vi hoppas att den här artikeln hjälpte dig att hitta rätt knäskydd för just ditt knä. Vi önskar dig bättring med ditt nya knäskydd!


Jag är en hängiven löpare som gillar att springa långt. Maraton är min favoritdistans och jag tränar nu inför Fujisan Maraton utanför Tokyo i Japan.
Grundare av Löpning.se. Sprungit i ca 10 år, gått från total novis till bra motionär med 10km pers på 34:23.