Skapa ett gratis konto på Löpning.se för att planera din säsong. Registrera dig här!

Löparryggsäck - Bästa löparryggsäcken 2024

Vad är en bra löparryggsäck?


Artikeln innehåller sponsrade länkar.


En löparryggsäck ska sitta tight och bekvämt på ryggen. Den ska inte glida eller skava på något sätt, allra bäst är om du inte märker av att den sitter där.


Vikt är en viktig parameter om du ska springa långt, varje extra gram kommer kännas efter några mil.

Ryggsäcken bör dessutom vara smalare än din kropp, eftersom att du inte vill dina armar ska skava mot ryggsäcken när du pendlar med dina armar.


Är en löparryggsäck samma sak som en vätskeryggsäck?


Inte till 100%. En löparryggsäck kan vara en ryggsäck helt utan vätskesystem. En vätskeryggsäck är däremot en ryggsäck som innehåller ett vätskesystem.


Samtliga ryggsäckar som listas på denna sidan har ett vätskesystem. Vi anser inte att du ska behöva ha ett separat vätskesystem när du likväl kan ha det inbyggt i den väskan du ändå har beslutat dig för att bära. Tvärtom är däremot ett bra alternativ om du inte behöver packning, alltså att ha ett vätskesystem men inte ryggsäcken.


Bästa löparryggsäcken för 1-3 timmar


Detta är den löparryggsäck vi tycker är bäst. Ryggsäcken har både en vätskeblåsa på 1,5 liter, samtidigt som du kan få ner upp till 4 liter packning i själva ryggsäcken. På 4 liter får du ner både ätbara snacks och ett eventuellt ombyte. En väldigt bra löparryggsäck för de allra flesta!

USWE Vertical 4 plus

Detta var den officiella ryggsäcken för Vasaloppet 2018. Den håller fortfarande otroligt hög klass. Multi-storlek, justerbar runt bröstet 80-115cm. Passar både kvinnor och män med sin unisex passform. I väskan ingår dessutom ett vätskesystem på 1,5 liter som gör det väldigt smidigt. Du kan både packa kläder och få med dig tillräckligt med vätska för ett par timmars löpning.

Köp väskan här


Bästa löparryggsäcken för 3-5 timmar 


Ska du springa längre långpass på omkring 3-5 timmar behöver du mer vätska, och ibland kanske mer packvolym. Ryggsäcken nedan har 8 liters packvolym.

Thule Uptake 8L


Denna löparryggsäck har hela 8 liters packvolym, samt 2,5 liters dryck som kan räcka i cirka 3-5 timmar. Utrustad med både bröstrem och höftbälte.

Köp väskan här


Löparryggsäck för ultralöpning


Ska du ut och springa på riktigt långa ultrapass kan du behöva flera ombyten, så vi rekommenderar en packvolym på omkring 10-15 liter. Denna ryggsäck rymmer 12 liter, utöver 2,5 liters vätskeblåsa.


Thule Uptake 12l


Detta är så gott som samma ryggsäck som den vi rekommenderar för 3-5 timmars löpning, förutom att denna har 4 liters ytterligare packvolym. Vätskeblåsan är fortsatt "bara" på 2,5 liter. Behöver du mer har du 12 liters packvolym att klämma ner nån ytterligare liter vätska i.

Köp väskan här


Vilken löparryggsäck passar mig?


Beroende på om du ska springa kort eller långt bör du fokusera på olika storlekar på din löparryggsäck.

  • Löpning under 1-3 timmar 
    • Då räcker en löparryggsäck på 0-5 liter eftersom du troligtvis inte behöver ha så mycket packning med dig. Klarar du dig med en tjockare tröja, ett par torra strumpor eller annan mindre packning räcker en lite ryggsäck absolut. Du får plats med energibars som rymmer fullt tillräcklig med energi för dessa pass.
  • Löpning under 3-5 timmar 
    • Nu kanske det blir större vädervariationer att du vill ha med dig både jacka, långbyxor, en bit lättare matsäck och ett extra ombyte? Sikta på en väska som rymmer omkring 5-10 liter.
  • Löparryggsäck för ultralöpning
    • Nu snackar vi långa distanser på riktigt, så du kanske behöver få plats med sovsäck, ett par extra skor och ett par torra ombyten utöver mat och vätska. Omkring 10-15 liter bör du ha att packa i.


Summering

Nu har du fått vår summering av de bästa löparryggsäckarna 2024.


Jag är en hängiven löpare som gillar att springa långt. Maraton är min favoritdistans och jag tränar nu inför Fujisan Maraton utanför Tokyo i Japan.