Skapa ett gratis konto på Löpning.se för att planera din säsong. Registrera dig här!

Bästa löpbanden 2024! Löpband för elit, motionär och hemmabruk

Bästa löpbanden 2024! Löpband för elit, motionär och hemmabruk

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar


Vad som är ett bra löpband beror på vem du är. Är du en motionär är ofta ett billigt löpband viktigare, än om du är elitsatsande och behöver ett kraftfullt löpband med en motor som kan gå riktigt fort.

Löpband har fått ett enormt uppsving de senaste åren i och med pandemins härjning, och det finns nu ett brett utbud av modeller, storlekar och prisklasser att välja mellan. Att köpa ett löpband är en stor investering, så det är viktigt att göra rätt val. I denna artikel kommer vi att gå igenom alla viktiga detaljer för att hjälpa dig att hitta det perfekta löpbandet för just dina behov. Vi kommer att se på alltifrån priser till vad som är viktigt att tänka på när du ska köpa löpband och vilka olika typer av löpband som passar bäst för olika typer av användare.

Här har vi sammanställt en lista på vilka löpband som är bäst i test. Allt för att göra det lite lättare för dig att välja vad du ska välja för löpband hemma.
Det bästa löpandet för elit på bana eller landsväg är TOORX TRX 9500 [köp här], då det är utrustat med en motor som kan gå i upp till 25 km/h, vilket motsvarar 2:24 min/km.

Det bästa löpbandet för elit på ultramaraton är Master Fitness PRO XT 500 [köp här], ett stabilt band med möjlighet att springa utför. Däremot är det inte möjligt att springa snabbare än 20 km/h på bandet (3:00 min/km).


Det bästa löpbandet för motionärer är Sole Fitness F85 [köp här], anledningen till det är vad man får för ett relativt lågt pris.


Vi lät (vid artikelns uppdatering den 15:e juni 2023), informationen om gamla vinnaren Sole Fitness F63 ligga kvar eftersom det fortfarande är ett helt fantastiskt löpband. Dessutom har man vunnit flera utmärkelser vilket visar på kvalité.


Vi har gått igenom tekniska specifikationer och andra recensioner, som vi i vår tur baserat våra beslut på. Genom att skapa 2 olika personas, en elitlöpare som representerar Sverige vid internationella tävlingar som t.ex. Diamond League. Samt en motionslöpare som i snitt springer cirka 4-5 mil i veckan och gör milen på 40 minuter eller långsammare. Ligger du i spannet där emellan finns det flera alternativ, vi har specificerat vad som är bäst med respektive löpband och vem det kan passa.


Så låt oss gå igenom löpbanden!


Bästa budgetvalet!


Master Fitness T25 - Det bästa man kan få av ett billigt löpband!

Master T25 är det ultimata budgetvalet för din träning - ett snyggt och prisvärt löpband med en stark motor på 2,5 hk vilket gör att det snabbt accelererar upp till en hög maxhastighet utan att kännas instabilt eller låta för högt. Löpbandet är lätt att fälla upp och rulla undan efter träningspasset, vilket gör det perfekt för hemmabruk. Det har också en maxhastighet på 20 km/h, vilket gör det lämpligt för intervallpass ända ner till 3:00 min/km.

Det finns också en mängd förprogrammerade träningsprogram att välja på. Displayen kan kännas liten, men är inga problem att att läsa av. Det finns också goda förvaringsmöjligheter för nycklar och vattenflaska samt en hållare för t.ex. en iPad.


Bredden är också god för prisklassen, men löpytan kan kännas smal vid högre hastigheter.


Fördelar

 • Ett riktigt billigt löpband för sin kvalité
 • 36 förprogrammerade program
 • Bra dämpning för prisklassen

Nackdelar

 • Löpytan kan upplevas liten i hög fart


Köp Master Fitness T25 här!


Bästa löpbanden för elitlöparen


Faktorerna vi rankat högst här är dels vilken hastighet du kan trycka upp löpbandet i. Dessutom anser vi det vara en bra funktion för dig som elitlöpare att kunna springa utför även när du tränar på band. För elitlöpare inom ultra har vi valt att dra ner faktorn för hastighet, då är du troligtvis ute efter ett löpband som tål väldigt mycket träning snarare än att kunna springa i sub världsrekordfart på 5 km.

Master Fitness PRO XT500 - Bästa löpband för elitaktiva på längre distanser

Vi har kommit fram till att det bästa löpbandet för elitlöpare inriktade på långa distanser är Master Fitness PRO XT500 (köp här). Det har en motor med kontinuerlig effekt på 3 hästkrafter, motorn är av typen AC modell vilket lämpar sig bra när man prioriterar livslängd och driftsäkerhet.

En ganska unik sak med detta band, är att det låter dig springa i hela 3% nedförsbacke. Detta ger dig större frihet att styra dina pass. Vanligen när man springer t.ex. backintervaller hoppar man av bandet när backen är slut, men här kan du istället ställa in negativ lutning och även få med joggvila utför. Kuperad terräng, nu på löpband! ;)


Löpbandet är dämpat med gummikuddar över hela ytan, detta gör att underlaget är relativt mjukt för att skona dina muskler och leder vid hög träningsbelastning.


Nackdelen med löpbandet är att du inte kan springa snabbare än 20km/h på det. Så maxfart är 3:00 min/km. Därför rekommenderar vi det bara för dig som elitaktiv på längre distanser där farten inte är högsta prioritet.


Fördelar

 • 3% lutning utför möjlig
 • Väl dämpat, bra för långa distanser
 • Tål tung belastning, testat för upp till 180 kg

Nackdelar

 • Hastigheten, maxfart är 20 km/h


Köp Master Fitness PRO XT500 här!


FitNord Diamond Dash 1000 - Bra löpband för alla elitaktiva

FitNord Diamond Dash 1000 (köp här) är ett riktigt kraftfullt löpband. Det finns 2 anledningar till att detta inte tog förstaplatsen. Den ena är att det inte finns möjlighet att springa utför på bandet, den andra är att det är ganska så mycket dyrare än de andra alternativen.

Löpbandet har en växelströmsmotor med en kontinuerlig effekt på 4,5 hästkrafter. Det har en maxhastighet på 25 km/h, eller 2:24 min/km.


Man har fokuserat på att bygga en riktigt stadig ram här. Bandet har en vikt på nära ett kvarts ton, 230 kg.

Diamond Dash 1000 är utrustat med en automatisk smörjningssystem, detta undviker att du råkar smörja bandet på fel sätt. Det gör att bandet är i det närmaste underhållsfritt, och tål massiv användning.

Man erbjuder hela 3 års garanti för hemmabruk av bandet.


Fördelar

 • 3 års garanti
 • Riktigt stadigt
 • Automatiskt smörjningssystem
 • Hastigheten, 2:24 min/km är riktigt snabbt!

Nackdelar

 • Ingen utförslöpning
 • Inga transporthjul, du måste lyfta bandet för att flytta det


Köp FitNord Diamond Dash 1000 här!


Bästa löpbanden för motionären


För att rekommendera ett bra löpband för motionären har vi satt priset som en mer viktig faktor. Är priset inte någonting du bekymrar dig om, kan du välja bland banden vi rekommenderar för elitaktiva. De är snabbare, och tål ofta högre träningsbelastning än vad banden rekommenderade för motionären gör.

Sole Fitness F85 - Bästa löpbandet för motionären


Sole Fitness F85 (köp här) är den lite kraftigare uppföljaren till tidigare testvinnaren Sole Fitness F63. Modellen är uppdaterad med lite starkare motor, lite bredare löpyta då den gått från 51 till 56cm (vilket var en av få saker vi anmärkte på hos F63), går köra lite snabbare samt har större displayer.

Du kan ladda dina mobila enheter under tiden du står på bandet då det finns USB portar. Så börjar din telefon ta slut på batteri är det bara att plugga in och fortsätta streama Spotify medan du fortsätter ditt pass.


Genom att ladda ner SOLE appen från Appstore eller Google Play kan du få din träningsdata rakt ner i telefonen för att sedan synkronisera den med någon form av fittnessmoln som exempelvis iHealth eller MyFitnessPal.


Skärmen har ökat från en 6,5" LCD display på F63 till en 10,1" TFT LCD display på F85.


Samtliga fördelar som gäller för F63 (t.ex. Zwift kompabilitet) nedan gäller även för F85. Så vi gör en för och nackdelslista här jämfört med F63.


Fördelar

 • Den inbyggda skärmen är helt fantastisk för att vara på ett löpband
 • Fästet för surfplattan är bättre än på F63
 • Youtube & Netflix är inbyggt!
 • Väldigt stabilt vilket medför tystnad

Nackdelar

 • Backar kan endast ökas i hela procent
 • Lite dyrare än F63 - även om förbättringarna gör det värt det


Köp Sole Fitness F85 här!


Sole Fitness F63 - Tidigare testvinnaren


Sole Fitness F63 (köp här) har vunnit flera tester när det kommer till löpband. T.ex. har det fått pris för kvalité och kundnöjdhet, samt vunnit andra bäst i test-tester i flera olika länder.


5 stjärnor hos Treadmil review (OBS! Videon är på engelska)


Löpbandet är lätt att fälla ihop när du är färdig med ditt träningspass. Det tar fortfarande en del plats, så bor du trångt kan det kännas som om det är i vägen ändå.


En stor fördel för ett löpband som är anpassat för motionärer är att det är kompatibelt med Zwift appen. Detta gör att du kan delta i virtuella lopp, där du springer mot andra löpare över hela världen direkt i Zwift appen.


Det finns en hållare för din surfplatta, fördelaktigt då det är många som passar på att kolla serier eller filmer när man springer på löpbandet.


Löpbandet är utrustat med högtalare och bluetooth, så du kan koppla ljudet från din surfplatta eller telefon direkt till bandet och höra ljudet genom bandets högtalare.


Du har möjlighet att ladda din surfplatta eller telefon direkt genom usb på displayens ena sida.


Det följer med ett pulsband du kan använda för att koppla upp dig direkt mot bandet. Utifrån detta kan du bedriva pulsbaserad träning där bandet själv anpassar sig utefter vilken pulsnivå du ligger på.


Fördelar

 • Kompatibelt med Zwift appen
 • Bluetooth högtalare direkt i bandet
 • Pulsbaserad träning + pulsband ingår
 • 2 års garanti vid användning i hemmet

Nackdelar

 • Löpytan, 51cm x 150 cm. Bara en nackdel om du springer över ca 15-16 km/h.


Köp Sole Fitness F63 här!


Bästa kommersiella löpbandet


Detta är ett löpband som passar för er klubblokal, eller test labb. Det är ett band som har hela 1 meter löpyta i bredd, och 2,5 meter på längden. På bandet får ni plats med 2 löpare samtidigt, alternativt om ni vill utföra tester på ex. cykel eller rullskidor så fungerar det också bra.


Löpband Abilica XC-Mill 2700

Abilica XC-mill 2700 (köp här) är utvecklat i vårt kära grannland Norge. Där är det inte bara löpning som är viktigt, utan främst längdskidåkning. Därför jobbade man fram ett band som är betydligt längre än de flesta andra på marknaden.

För oss löpare innebär det att vi får plats 2 stycken samtidigt på bandet. En skön känsla om man ska träna på att ligga tätt i rygg på någon utan att börja trampa vederbörande på hälsenorna.


Eftersom det inte är avsett för endast löpning, har hastighet varit en viktig faktor när man tog fram bandet, så här är hastigheten svindlande 30 km/h. Det motsvarar 2:00 min/km, få av klubbens testdeltagare lär klaga på att det går för sakta kan vi lova.


Det finns möjlighet att ställa in en 15% lutning uppför, däremot finns det ingen möjlighet att springa utför. Vi har bestämt att det inte är något som drar ner betyget i labb-delen, då dagens tester sällan använder sig av utförslöpning som någon faktor. Viktigt att känna till dock!


13 stycken förprogrammerade program följer med bandet, du kan också träna på bandet efter puls.

Trots sin storlek väger bandet bara 200 kg, men det finns inga hjul på bandet så ni får lyfta det om det ska flyttas på.


Köp Ablica XC-mill 2700 här


Vanliga frågor om löpband och löpband hemma


Vad säger vetenskapen om att springa på löpband?

I denna studie undersöktes skillnaderna mellan biomekaniska resultat vid löpning på löpband och löpning på marken. Efter att ha undersökt fyra databaser fram till juni 2019 inkluderades 33 studier som jämförde löpning på motoriserat löpband med löpning på marken för personer från 18 till 65 år.


De flesta resultaten var desamma oavsett löpning på löpband eller på marken, men det fanns vissa skillnader som att vinkeln fot-mark vid fotnedslaget, rörelseräckvidden för knät, höjden för centrum av massa/bäcken och den propulsiva kraften var lägre vid löpning på löpband.

Vilka är de viktigaste fördelarna med att använda ett löpband?

Löpband erbjuder en bekväm och säker träningsmiljö. Du kan träna oavsett väderförhållanden och anpassa löpbandets inställningar för att simulera olika terränger och intensiteter.

Hur hanterar jag vanliga problem som tristess under löpbandsträning?

Tristess kan motverkas genom att variera träningsprogram, lyssna på musik eller podcasts, eller titta på TV. Många moderna löpband har också inbyggda träningsprogram för att hålla träningen intressant och utmanande.


Vad gör ett löpband till en bra investering?

Löpband ger valuta för pengarna genom att erbjuda möjligheten till mångsidig träning hemma. Du sparar tid och pengar på att inte behöva gå till ett gym eller ut i dåligt väder.

Vilka vanliga problem kan uppstå med ett löpband och hur kan jag lösa dem?

Problem som halkande band eller felaktig kalibrering kan uppstå. Se till att bandet är ordentligt justerat och välsmort. Vid tekniska problem, konsultera användarmanualen eller tillverkarens kundsupport.

Hur kan jag underhålla mitt löpband för långvarig användning?

Regelbundet underhåll är viktigt. Håll bandet rent från damm och svett, smörj det enligt instruktionerna, och kontrollera regelbundet skruvar och muttrar. Placera löpbandet på en stabil yta och undvik att överbelasta det.

Hur kan jag maximera min träning på ett löpband?

Variera ditt tempo och intensitet, inkludera backträning genom att justera lutningen, och fokusera på bra löpteknik. Använd inbyggda träningsprogram eller skapa egna för att utmana dig själv.

Är det möjligt att gå istället för att springa på ett löpband?

Absolut! Många löpband har låga hastigheter som är idealiska för gång. Gående träning är skonsammare för leder och kan vara en utmärkt träningsform för alla åldrar.

Hur kan jag använda pulsmätningen på ett löpband för att optimera min träning?

Många löpband har inbyggda pulsmätare i handtagen. Genom att hålla handtagen under träningen kan du övervaka din puls och anpassa intensiteten för att hålla dig inom din önskade träningszon.

Vilka är de långsiktiga fördelarna med att träna på ett löpband?

Löpbandsträning förbättrar kondition, hjärt-hälsa och fettförbränning. Det hjälper dig också att bygga uthållighet och kan vara en viktig del av ett hälsosamt och aktivt livsstilsval.


Vad kostar ett bra löpband?

Priset för ett bra löpband varierar stort, från cirka 5 000 kronor upp till över 100 000 kronor. För att en genomsnittslig motionär ska bli nöjd krävs ofta ett band där priset ligger mellan 10 000 och 15 000 kronor, medan mer avancerade modeller för regelbunden och intensiv användning kostar från 25 000 kronor och uppåt.


Vilket löpband ska jag välja?

Välj löpband baserat på dina träningsbehov och budget. Kraftfullare modeller passar dem som tränar intensivt, medan billigare alternativ kan vara bra för nybörjare. Undvik dock löpband under 10 000 kronor för att garantera någon form av kvalitet och hållbarhet. Storleken och motorns styrka avgörs av om du planerar att springa eller gå på bandet.


Är det bra att springa på löpband?

Ja, löpning på löpband är effektivt och flexibelt. Du kan justera hastighet efter behov, bränna kalorier, behålla konditionen under vintern och följa förprogrammerade träningspass för variation.


Vad är viktigt att tänka på när man köper ett löpband?

När du köper ett löpband, fokusera på kvalitet och långvarighet. Välj ett med stor löpyta och stark motor om du ska springa, eller mindre motor för gång. Kontrollera att alla nödvändiga funktioner finns. Högre pris betyder faktiskt oftast bättre kvalitet och är därför långsiktigt en bättre ekonomisk affär.


Vilket löpband passar just mig och mina behov?

Om du är en elitidrottare eller önskar att träna mycket så är ett löpband med starkare motor, som kostar lite mer ett bättre val. Om du är en nybörjare som vill komma igång med träningen så är ett löpband som har mindre motor och därmed kostar lite mindre, ett bra val. Men undvik löpband för under 10 000 kronor då band där under ofta är riktigt dåliga för löpning och egentligen borde klassas som promenadband, eftersom de inte håller för löpning.


Sammanfattning av bästa löpband


Alla löpband som listas ovan är mycket bra. Det handlar mer om vem du som köpare är. Vilka är dina behov av löpbandet, anser du dig vara på elitnivå eller motionärsnivå? Eller är du ansvarig för inköp av löpband på ett gym, en löparklubb eller ett labb?

Vilket löpband hemma?


Om man ska ha ett löpband hemma hade jag valt antingen Master Fitness T25 (Bästa budgetvalet), eller Sole Fitness F85 (Bästa för motionären). Det beror lite på vad du har för plånbok. Master Fitness T25 kostar i januari 2024 ca 10 480 kr, medan Sole Fitness F85 kostar närmare 25 000 kr.


Vad är nästa steg? Kanske att köpa ett löpband?Jag är en hängiven löpare som gillar att springa långt. Maraton är min favoritdistans och jag tränar nu inför Fujisan Maraton utanför Tokyo i Japan.
Har sprungit sedan barnsben, men aldrig på någon hög prestationsnivå. Är en glad motionär med 2 barn.
Grundare av Löpning.se. Sprungit i ca 10 år, gått från total novis till bra motionär med 10km pers på 34:23.