Skapa ett gratis konto på Löpning.se för att planera din säsong. Registrera dig här!

Solglasögon för löpning

Ett par bra solglasögon för löpning bör sitta skönt, sluta relativt tätt, men fortfarande ha bra ventilation så de inte immar igen.

Du bör dessutom se till att få dina glasögon slipade i din styrka. Det är också viktigt att du tydligt kan se ojämnheter, rötter och andra ojämnheter i marken när du springer. För att du ska se detaljer så tydligt som möjligt bör glasögonen vara optiskt kompenserade.

En tredje viktig detalj med löparglasögon är att de helst ska vara väldigt lätta. Väger de lite så sitter de lättare kvar på näsan utan att hoppa runt, även om du skulle svettas rikligt.

Imma på solglasögonen

Blir du väldigt varm där du springer tenderar de flesta glasögon att bli immiga. Det går delvis förebygga genom att rengöra glasögonen noggrant, samt använda imskyddsmedel. Däremot är det svårt att helt förebygga imma.

Det finns ett par saker du absolut inte ska göra. Skjut inte upp glasögonen i pannan eller håret, då blir det bara ännu mer imma på dem. Dels har vi ofta mycket svett i håret, dessutom kan det utsätta bågen för onödiga spänningar som gör att skruvar kan lossna.

Vad du kan göra är däremot att för en kort stund ta av dig glasögonen. Eller för den delen skjuta ner de längre på nästippen, så att luft får passera glasen vilket gör att imman kan försvinna.

Glasögon för att skydda mot vinden

För att skydda ögonen mot vind kan du använda dig av kupade glasögon. De skyddar hela ögat mot vind. Dessutom finns det modeller som har en skumgummikant, vilket markant kan begränsa vindströmmarna.

Julbo Sniper

Julbo Sniper är skidglasögon som passar bra för löpning också. De skyddar dina ögon väl mot vinden och är dessutom väl ventilerade för att undvika imma på glasen.

Det är silikon på insidan av bandet för att sitta bättre, så det är rekommenderat att bära mössa.

- Utbytbara linser
- Passar smala ansikten

i samarbete med PriceRunner

Julbo Exporer 2.0

Julbo Exporer 2.0 har ett väldigt bra skydd mot skadligt ljus i extrema förhållanden. På sidorna finns det skydd som gör att hårda vindar avvisas.

Näsdelen är stötdämpande och justerbar, som gör det enkelt att anpassa glasögonen efter ditt ansikte.

Sidodelarna är avtagbara.

i samarbete med PriceRunner

Bliz Drift

Bliz Drift passar utmärkt för både löpning, vardagsbruk och multisport.

Glasen har en heltäckande design för att skydda dina ögon mot det mesta. Dessutom passar de på de allra flesta ansiktstyperna.Vid näsdelen är det gummipartier för att de ska sitta på plats på bästa sätt.

i samarbete med PriceRunner

Solglasögon som inte blir för mörka i skuggan

Blir det för mörkt när du t.ex. springer från ett öppet fält, in i skogen, har du troligtvis för mörka solglasögon. Då är det bättre att använda ett par något ljusare solglasögon som har bra kontrasthöjning. Detta gör att det inte blir lika mörkt och du kan tydligare urskilja rötter, sten och andra ojämnheter på marken.

Ett annat alternativ är att välja ett par solglasögon där du kan byta ut linserna. Då kan du använda samma båge i olika terräng och väder.

Bliz Tempo

Bliz Tempo är ett par solglasögon som har utbytbara linser. Du kan välja om du behöver mörkare linser på soliga dagar eller tvärtom.

Det ingår både putsduk, fodral med plats för linser & extra linser för att byta ut. Dessutom väger bara bågen 25 gram!

i samarbete med PriceRunner

Julbo Aero

Julbo Aero är ett par ljusa solglasögon som gör att du tydligt ser rötterna även om du kommer in i skogen från starkt solljus.

De har något som kallas Air Link Temple, som gör att de ska sitta säkert och bekvämt samtidigt som du ser så klart och tydligt som möjligt. Du har ett brett och klart synfält oavsett vad det är för ljusnivåer i omgivningen.

i samarbete med PriceRunner

i samarbete med PriceRunner

Rengöra solglasögon efter pass

Som löpare svettas man vanligen mycket och solglasögonen behöver därför rengöras oftare än annars. Detta bör göras med en ren putsduk. Undvik att använda tvål, det innehåller ofta fett som kan ge en fet hinna på glasögonen.

Använd istället ett milt diskmedel, fönsterputs eller ett putsmedel som är specifikt avsett för rengöring av glasögon.

Förvara löparglasögon mellan pass

Det bästa sättet att förvara alla sorters glasögon är att lägga de i ett fodral. Solglasögonen undviker på så sätt att utsättas för repor eller andra skador.

Har du inget fodral att lägga dina glasögon i, kan du lägga de försiktigt på en plats där ingen kommer åt. Lägg dock aldrig glasögonen med glasen neråt, då uppstår uppenbart större risk för repor.

Kan solglasögon missfärgas?

Ja, t.ex. hårspray och andra starka kemikalier kan göra att dina solglasögon missfärgas. Det är heller inte skönt att få hårspray i ögonen när man svettas. Vi förslår då istället att du använder en keps eller sätter upp håret istället för att använda hårspray när du springer.

Vad är vitsen med solglasögon för löpning?

På sommaren kan ett par solglasögon förbättra upplevelsen under löpningen väldigt mycket. Dagtid då solen ofta står högt, men även kvällstid när insekterna annars har en tendens att träffa precis mitt i ögonen. Även på vintern finns det användning av solglasögon för att slippa bli bländad av den kristallvita snön som pryder omgivningen. Dessutom står solen ofta lågt under vinderhalvåret, något som gör att den stundtals träffar ögonen ännu hårdare än på sommaren.

Bland elitlöparna är det flera stycken som alltid springer i solglasögon, då det kan göra att man känner sig mer fokuserad på uppgiften när man avskärmar sig från omvärlden. Några exempel på löpare som alltid springer i solglasögon är maratonlöparen Mustafa Mohammed och f.d. europamästaren på 1500m, Henrik Ingebrigtsen.


Har sprungit sedan barnsben, men aldrig på någon hög prestationsnivå. Är en glad motionär med 2 barn.
Grundare av Löpning.se. Sprungit i ca 10 år, gått från total novis till bra motionär med 10km pers på 34:23.