Skapa ett gratis konto på Löpning.se för att planera din säsong. Registrera dig här!

Träna när man är eller har varit sjuk?

Träna när man är eller har varit sjuk?

Bör man träna när man är förkyld? Kan man springa med förkylning?

Är du förkyld bör du alltid vara försiktig med att träna. En riktlinje man kan använda är att du inte bör träna så pass hårt att du blir andfådd.

Däremot om du känner dig pigg nog att träna någonting, så kan du fokusera på lättare träning som motorik, teknik och rörlighet. Det är något som löpare ofta försummar.


Du bör aldrig träna om du har en infektion i kroppen. Som förkyld bör du helt avstå från att springa dina hårdare pass, så som intervallpass eller långa distanspass när du är sjuk. Annars är risken för hjärtmuskelinflammation förhöjd.


Vad kan hända om man tränar förkyld?

En risk är att du kan drabbas av hjärtmuskelinflammation. Risken är inte särskilt stor, men i värsta fall kan det ske, och du lär ångra dig i efterhand om du väl får en.


Vanliga förkylningsvirus, som orsakar snuva och ont i halsen, kan även orsaka hjärtmuskelinflammation. Därför är det viktigt att vara försiktig med träningen även om du inte känner dig jättedålig.

Är det farligt att träna med feber?

Ja det kan det vara, så gör det inte.


Feber är ett tecken på att kroppen försöker bekämpa en infektion, så det är bäst att vila och ge kroppen tid att återhämta sig. Träning orsakar mer stress på kroppen och riskerar att försämra ditt allmänna hälsotillstånd.

Kan man träna med ont i halsen?

Nej, du bör inte träna när du har ont i halsen.


Anledningen är densamma som ovan, du riskerar att dra på dig hjärtmuskelinflammation om du tränar när du har en infektion i kroppen

Styrketräna med förkylning?

Lättare styrketräning kan du göra om du känner dig pigg nog, men ta det lugnt. Det kan handla om enkla övningar som t.ex. tåhäv, höftlyft liggande i sängen eller liknande. Men du bör inte anstränga dig till den grad att du blir andfådd.

Börja träna efter förkylning

Efter att du har återhämtat dig från en förkylning är det en god idé att börja försiktigt. Det kan ta ett tag innan du kommit igång till att träna som vanligt, på samma nivå som du hade innan sjukdomen.


Börjar du träna igen, och går ut för hårt direkt efter en förkylning så är risken överhängande att du får ett bakslag, och eventuellt blir sjuk igen.

Tips för att träna efter en förkylning:

  1. Börja långsamt och öka intensiteten gradvis. Efter att ha varit sjuk kan det vara bra att börja med lättare träning. Det kan vara vettigt att börja med promenader eller jogg, och öka intensiteten när du känner dig starkare.
  2. Var noga med att värma upp ordentligt innan träningen. Har du varit mycket stillasittande eller liggande under din sjukdom måste kroppen vänjas vid att röra sig, så värm upp länge och försiktigt.
  3. Lyssna på din kropp. Om du känner dig trött eller sjuk, ta en paus och vila ytterligare någon dag.
  4. Drick tillräckligt med vatten under träningen. Det är viktigt att inte bli uttorkad.

Kan man träna bort en förkylning?

Nej, det finns inga belägg för att det skulle gå träna bort en förkylning.


Att försöka träna bort en förkylning riskerar tvärtom att göra dig mer sjuk än om du hade väntat ut den.


Har sprungit sedan barnsben, men aldrig på någon hög prestationsnivå. Är en glad motionär med 2 barn.