Skapa ett gratis konto på Löpning.se för att planera din säsong. Registrera dig här!

Kost för löpare - Bra mat för hård träning

Är för att orka träna & ät för att det är gott!

När du är löpare är en av mina favoritgrejer att äta, att det inte finns några gränser på hur mycket mat du kan stoppa i dig. Du bränner stora mängder kalorier med alla intensiva träningspass och måste se till att din kropp har gott om bränsle för att återhämtningen ska vara effektiv efteråt!

Vi som tränar mycket kan unna oss nästan vad som helst. Så länge vi inte frossar i godis vareviga kväll klarar vi oss bättre än vi hade gjort om vi bara legat på soffan. Vi kan däremot behöva vara lite extra noggranna med att få i oss alla beståndsdelar som vi behöver. En vältränad kropp behöver bra kolhydrater, fetter, vitaminer och proteiner för att fungera optimalt.

Utesluter du någon typ av mat av någon anledning, bör du försöka hitta alternativa sätt du kan få i dig de beståndsdelarna som den maten består av. Som vegetarian kan du t.ex. behöva äta större andel bönor och linser för att få i dig proteinerna som du missar när du inte äter kött.

Ät gärna så varierat du bara kan, t.ex. vegetariskt ibland och kött ibland. Man måste faktiskt inte välja sida och dra sig mot någon extrem.

Vad du bör äta omkring din träning beror självklart på vad ditt syfte med träningen är. Vill du gå ner i vikt är ett underskott på energi att rekommendera, men vill du prestera måste du äta minst så mycket som du ska göra av med.

Energibehov för löpning?

Det är en bra idé att vara uppmärksam på din kropp och hur den känns. Om du känner dig trött är det förmodligen för att det finns fluktuationer i energibehovet baserat på faktorer som ålder eller kön, vilket också kan förändras beroende på vilken typ av träning du utför!

Har du som mål att ligga på en stabil vikt, bör din målsättning vara att få i dig ganska precis så mycket energi som du gör av med under dina träningspass. Detta passar en person som är nöjd med sin kropp och inte siktar på att varken bygga mer muskler eller fler kilo fett.

Är ditt mål däremot att öka i muskelvolym eller kroppsvikt överlag, är det viktigt att du får i dig mer energi än vad du gör av med. Energi i olika former hittar du i t.ex. kolhydrater och proteiner.

En del människor tror att de kan bygga muskler bara genom att äta mycket protein och skära bort kolhydrater från kosten. Detta är en dålig idé eftersom det inte ger dig tillräckligt med energi, vilket kan leda till skador och att resultaten av träningen uteblir.

Vikthetsen har gjort att många tror att om man plockar bort alla kolhydrater från ens dagliga intag och ersätter det med fett och proteiner så skulle man bli stor, stark och snabb. Men sanningen är den att kroppen behöver en sund kombination av alla dessa byggstenar, även kolhydrater, för att reparera och utveckla sig själv på ett optimalt sätt.


Har sprungit sedan barnsben, men aldrig på någon hög prestationsnivå. Är en glad motionär med 2 barn.