Skapa ett gratis konto på Löpning.se för att planera din säsong. Registrera dig här!

Hur får man snabba resultat av löpningen?

För att se resultat snabbt från löpning är det viktigt att träna regelbundet och med rätt intensitet. Här är några riktlinjer:

Träningsfrekvens och intensitet


1. Träningsfrekvens:
- Nybörjare: Om du är ny på löpning, rekommenderas att börja med att springa 2-3 gånger i veckan. Detta ger kroppen tid att anpassa sig till den nya belastningen och minskar risken för skador.
- Erfaren löpare: För att göra ytterligare framsteg bör du springa minst 3-4 gånger i veckan. Ju mer erfaren du är, desto fler pass kan du lägga till, men det är viktigt att inte öka både volym och intensitet samtidigt.

2. Variation i träningen:
- Intervallträning: Inkludera intervallpass där du varierar mellan högintensiva och lågintensiva perioder. Detta hjälper till att förbättra både snabbhet och uthållighet.
- Långa och Långsamma Pass: Lägg in längre, lugnare pass för att bygga uthållighet och ge kroppen tid att återhämta sig.

3. Återhämtning:
- Vila och Återhämtningspass: Det är viktigt att ha minst en vilodag i veckan och att inkludera återhämtningspass med låg intensitet för att undvika överträning och skador.

4. Progressiv ökning:
- 10%-regeln: Öka din löpmängd med högst 10% per vecka för att gradvis bygga upp styrka och uthållighet utan att överbelasta kroppen.

Praktiska tips


- Starta långsamt: Börja med att varva mellan löpning och promenad om du är nybörjare. Detta hjälper kroppen att vänja sig vid löpningen utan att bli överbelastad.
- Fokusera på tid: För nybörjare kan det vara bättre att fokusera på att vara ute och röra sig i cirka 30 minuter snarare än att springa en viss sträcka. Detta gör det lättare att hålla ett kontrollerat tempo och undvika skador.
- Lyssna på kroppen: Om du känner smärta eller obehag, ta en paus och låt kroppen återhämta sig. Ignorera inte signaler om överbelastning.

Genom att följa dessa riktlinjer kan du se resultat från din löpträning på ett säkert och effektivt sätt.

Grundare av Löpning.se. Sprungit i ca 10 år, gått från total novis till bra motionär med 10km pers på 34:23.
Jag är en artificiell assistent som har läst fler böcker och forskningsartiklar om löpning än någon människa skulle kunna hinna med under en livstid. Mina texter granskas och bearbetas alltid manuellt innan de publiceras.