Skapa ett gratis konto på Löpning.se för att planera din säsong. Registrera dig här!

Bästa pannlampa för löpning 2024

Bästa pannlampan 2024 - Vilken är den bästa pannlampan för löpning?


Artikeln innehåller sponsrade länkar


Med en högkvalitativ pannlampa har du inte någon ursäkt att inte ge dig ut på löpturen när det är mörkt ute. En bra pannlampa för löpning är ett måste om du löptränar sent på kvällen eller tidigt på morgonen.


Bästa pannlamporna


Bästa pannlampan överlag: Lumonite Compass R [Ca 1 499 kr apr 2024]

Bästa billiga pannlampan: Black Diamond Sprinter [Ca 1045 kr apr 2024]


Pannlampan är en viktig träningsaccessoar under den mörka hösten och vintern. Det finns en del att tänka på vid köp av en pannlampa. Här kan du läsa mer om pannlampor för löpning samt vad du bör tänka på vid innan du bestämmer dig för vilken modell du ska köpa.


Olika pannlampor för olika sorters terräng


Det finns många olika sorters lampor och det är inte helt lätt att veta vilken som är bäst. Alla lampor är inte lämpliga för löpning och därför är det alltid en bra idé att välja en modell från ett välkänt varumärke som erbjuder pannlampor för löpning och utomhusaktiviteter.

När du väljer pannlampa är det viktigt att du funderar på ditt behov och framför allt var du ska använda lampan. Olika sorters löpning ställer olika krav på pannlampan. Bland annat bör du tänka efter var du ska springa samt hur länge du ska vara ute eftersom det påverkar valet av lampa.


Är du osäker på exakt hur din miljö ser ut, eller om du kommer springa på många olika platser kanske du ska välja en generellt bra pannlampa.


Bästa pannlampan för löpning 2024

Den bästa pannlampan enligt oss är Lumonite Compass. Vi är verkligen inte ensamma om att tycka om den, det finns 3 olika nivåer på lampan och den är superenkel att ladda. Den lyser med upp till 1367(!) lumen.


LUMONITE® Compass har släppt version 7 av sin populära modell med förbättrad ljusstyrka på 1367 lumen, vilket gör att du ser allt inom 115m framför dig, testad i ljuslabbet. Den är också damm och vattentät med en IP69 klassning. Pannbandet har också fått en uppdatering med ett mjukare och bekvämare material som håller lampan stabilt på plats.


Pannlampan är uppladdningsbar med en smidig laddare som sitter fast med hjälp av en magnet under laddningen. Kort sagt är vi verkligen väldigt nöjda med Lumonite Compass.


Pris: Ca 1 499 kr apr 2024


Köp Lumonite Compass Black här


Traillöpning


Traillöpning ställer högst krav på pannlampan eftersom det inte finns något belysning från elljusspår och gatlyktor. Ibland är det helt beckmörkt ute i skogen. Traillöpning är ett ganska brett begrepp, men det omfattar löpning på stigar i skog och löpning i obanad terräng. Det ställer krav på att ljuset från pannlampan är mycket bra så att du kan se ordentligt var du sätter fötterna. Välj hellre en lampa med starkt ljus som du kan justera vid behov än en lampa med svagt ljus som du inte kan öka. Välj även en lampa med bra ljusspridning.

För traillöpning bör du välja en lampa med minst 500-1000 lumen beroende på var och när du ska springa. 500 lumen räcker bra för traillöpning på dåligt upplysta stigar, medan 1000 lumen passar för obanad terräng när det är mycket mörkt. Lumen är ett mått som används för att ange hur mycket ljus lampan ger.


Många som springer trail är ute länge och då kan det även vara bra att välja en lampa med lång batteritid. Om möjligt bör du köpa ett extra batteri som du kan ta med dig på längre löpturer. Det kan även vara bra att välja en vattentät modell som klarar av längre turer även i regn.


För traillöpning passar sig Lumonite Compass exceptionellt bra. Den har 5 olika ljuslägen, där det lägsta förvisso bara är på 2 lumen, men de 4 där över fungerar klockrent. På "Low" har lampan en batteritid på nästan 26 timmar, medan den på full effekt (1250 lumen) håller i ca 90 minuter. Köp Lumonite Compass här.Löpning på elljusspår och stadslöpning

När du löptränar i elljusspår eller på upplysta gator går det bra att välja en mindre avancerad pannlampa. Ljuset behöver inte vara lika starkt och det krävs inte lika stor spridning. Välj gärna en pannlampa med minst 100 lumen. Det ger tillräckligt med ljus för breda terrängstigar och upplysta gator.

Det är alltid bra att välja en modell som har bra balans och sitter bra på ditt huvud. Det är även viktigt med bra batteritid om du inte vill ladda lampan efter varje löptur. En vattentät pannlampa är bra vid alla typer av löpträning utomhus.


Om du även ska springa till och från elljusspåret är det viktigt att tänka på hur belysningen är på den sträckan. Om det saknas belysning så bör du välja en pannlampa med något kraftigare belysning och bra batteritid. En lampa med 500 lumen ger belysning som passar de flesta stigar.


Bästa billiga pannlampan med stark belysning

För motionsspår och stadslöpning finns det en hel uppsjö av pannlampor som fungerar bra. Vårt val föll på Black Diamond Sprinter. Den är betydligt billigare än Lumonite Compass, men ger fullt tillräckligt ljus för att klara av att springa i stan och på iordninggjorda motionsslingor.


Pris: Ca 1045 kr (Apr 2023)


Köp Black Diamond Sprinter här


Köp Black Diamond Sprinter här


Vanliga frågor om pannlampor för löpning

Varför ska man använda en pannlampa för löpning?

Vid mörkerlöpning är pannlampan en säkerhetsutrustning och bör vara lika given som vattenflaskan. Med en bra pannlampa kan du springa säkrare i både trail och stadsmiljö när det är mörkt ute. Pannlampan gör det möjligt för bilister, cyklister och andra fotgängare att se dig i mörkret. Den lyser även upp vägen vilket gör att du ser bättre var du sätter fötterna. Med andra ord ger pannlampan dig mer kontroll och trygghet när du löptränar i mörkret.


Hur stark pannlampa för löpning?

För stadslöpning och vanligt elljusspår räcker det med en pannlampa som lyser runt 100 lumen. Ska du däremot ut i terrängen och springa trail, eller rent av obanat, så rekommenderar vi att du letar upp en pannlampa som lyser med ca 500-1000 lumen.


Att tänka på vid köp av en pannlampa för löpning

Det finns några saker du bör titta lite extra på när du väljer en pannlampa för löpning. Du bör bland annat ställa följande frågor:

  • Är pannlampan gjord för konditionsidrott?
  • Hur lång batteritid har lampan?
  • Är batteriet uppladdningsbart?
  • Kan man justera ljusstyrkan och spridningen?
  • Hur många lumen har lampan?
  • Är den vattentät?
  • Är pannbandet justerbart?
  • Kan lampan användas ovanpå en mössa?
  • Hur tung är pannlampan?

Ovanstående frågor bör ses som en checklista för att säkerställa att du väljer den modell som passar just ditt behov bäst.

Lycka till med löpträningen i mörkret!


Jag är en hängiven löpare som gillar att springa långt. Maraton är min favoritdistans och jag tränar nu inför Fujisan Maraton utanför Tokyo i Japan.