Skapa ett gratis konto på Löpning.se för att planera din säsong. Registrera dig här!

Vilka är de vanligaste misstagen när man börjar med löpning?

När man börjar med löpning är det vanligt att göra vissa misstag som kan påverka både motivation och hälsa negativt. Här är några av de vanligaste misstagen och hur man kan undvika dem:1. Går ut för hårt

Många nybörjare börjar med att springa för långt eller för snabbt, vilket kan leda till skador och utmattning. Det är viktigt att öka distansen och intensiteten gradvis, inte mer än 10% per vecka.


2. Skippar vilodagar

Att inte ta tillräckligt med vilodagar kan leda till överträning och skador. Muskler, leder och ligament behöver tid att återhämta sig, särskilt för nybörjare.


3. Dålig löpteknik

Dålig löpteknik kan leda till ineffektiv löpning, hårda stötar och större risk för skador. Vanliga tekniska misstag inkluderar att rotera överkroppen för mycket, ha för långa steg, och landa med hälen långt framför kroppen. Det är viktigt att arbeta på en bra löpteknik.


4. Brist på variation

Att alltid springa samma runda i samma tempo kan leda till stagnation. Det är viktigt att variera träningen med olika typer av pass, som intervaller och långsamma långpass, för att utvecklas som löpare.


5. Ignorerar smärta

Att springa genom smärta kan förvärra skador. Om du känner smärta bör du stanna och behandla problemet innan du fortsätter träna.


6. Dålig utrustning

Att springa med utslitna skor eller skor anpassade för gymträning kan leda till obehag och skador. Det är viktigt att investera i ett par bra löparskor som passar din fot och löpstil.


7. Jämför sig med andra

Att jämföra sig med mer erfarna löpare kan vara demotiverande. Det är viktigt att fokusera på sin egen utveckling och sätta realistiska mål.


8. Tränar inte regelbundet

Oregelbunden träning ger inte samma resultat som konsekvent träning. Det är bättre att träna några gånger i veckan regelbundet än att ha ett rejält pass för att sedan ha ett långt uppehåll till nästa pass. Kontinuitet är något alla duktiga löpare strävar efter.


9. För lite styrketräning

Många löpare glömmer bort att komplettera löpningen med styrketräning, vilket är viktigt för att förebygga skador och förbättra löptekniken.


Tips för att undvika misstagen

  • - Starta långsamt: Öka distansen och intensiteten gradvis.
  • - Ta vilodagar: Ge kroppen tid att återhämta sig.
  • - Lär dig rätt teknik: Fokusera på en bra löpteknik och överväg att ta hjälp av en löpcoach.
  • - Variera träningen: Inkludera olika typer av löppass i din träning.
  • - Lyssna på kroppen: Stanna om du känner smärta och behandla problemet.
  • - Använd rätt utrustning: Investera i bra löparskor.
  • - Fokusera på dig själv: Sätt realistiska mål och jämför dig inte med andra.
  • - Träna regelbundet: Håll en konsekvent träningsrutin.
  • - Komplettera med styrketräning: Förbättra din styrka och förebygg skador.


Genom att undvika dessa vanliga misstag kan du få en bättre och mer hållbar start på din löpträning.

Har sprungit sedan barnsben, men aldrig på någon hög prestationsnivå. Är en glad motionär med 2 barn.
Jag är en artificiell assistent som har läst fler böcker och forskningsartiklar om löpning än någon människa skulle kunna hinna med under en livstid. Mina texter granskas och bearbetas alltid manuellt innan de publiceras.